top of page

יצירת קשר
  052-7321133 

כאב כרוני

מהו כאב כרוני ומהן השלכות הכאב?

כאב מוגדר כחוויה סובייקטיבית הכוללת תחושות פיזיולוגיות ורגשיות ובעיקרה אינה נעימה. מבחינה אבולוציונית מטרת הכאב היא להזהיר אותנו שמשהו אינו כשורה בגופנו. מבחינה רפואית, ניתן לסווג את הכאב לשתי קטגוריות-על: כאב אקוטי קצר טווח, וכאב כרוני (המתמשך לטווח הארוך). סיווג נוסף מתייחס לסוג הכאב הספציפי, וכולל, כאב הנגרם מנזק לרקמות (כאב נוסיספטי). כגון: כאב שרירים, שחיקת דיסק,  עצמות (אוסטאוארתריטיס ומחלות ניווניות), פרקים או איברים פנימיים. מקור נוסף של כאב קשור לפגיעה עצבית ונקרא כאב נוירופאטי. לבסוף, ניתן לסווג כאב על פי האזור 'הכאוב', כגון כאבי גב, כאבי צוואר, מיגרנות וכאבי ראש, כאבים באזור האגן ופי הטבעת ועוד.

הכאב בניגוד למחלות אחרות, הינו 'חוצה גבולות' ומופיע כתסמין, כמעט בכל מחלה. במחלות רבות כמו פיברומיאלגיה, CRPS, תסמונת המעי הרגיז (IBS), דלקת פרקים רגילה או ראומטית, ומחלות סרטן לסוגיהן הכאב הינו הסימפטום המרכזי . ובמקרים רבים אחרים, הכאב נובע אף מהתערבויות רפואיות (כימותרפיה, ניתוחי-גב, השתלות אברים ועוד).

השלכות הכאב הכרוני

השלכות הכאב הכרוני

החיים תחת כאב כרוני מתמיד אינם נעימים! באופן כללי, כאשר אנו סובלים מכאב קצר-טווח, כמעט בלתי אפשרי להיות רגוע, שליו או מאושר. אולם המצב מסתבך כאשר מדובר בכאב כרוני ארוך- טווח. ההשלכות של הכאב הכרוני הינן ברוב המקרים משמעותיות ביותר ומשפיעות על רוב תחומי החיים. אנשים רבים הסובלים מכאב כרוני סובלים כתוצאה מהכאב גם מבעיות כלכליות, תעסוקתיות וחברתיות. לרבים, דרך ההתמודדות המרכזית היא הסתגרות וירידה משמעותית ברמת הפעילות. כפסיכולוג, פעמים רבות אני שומע בחדר הטיפולים את המשפט הבא: "היו לי חיים כל כך טובים לפני הכאב, הייתי כל כך פעיל ואילו עתה הכל השתנה, הכאב לקח לי את החיים". 

מחקרים מצביעים על כר נרחב של בעיות רגשיות אצל אנשים הסובלים מכאב כרוני. כמעט כל בן אדם שני הסובל מכאב כרוני יסבול בו-זמנית מדיכאון או חרדה. בנוסף, נראה כי תחושות הדיכאון והחרדה מעצימים את חווית הכאב,  תחושת הייאוש, ההיסגרות והחשיבה הבלתי פוסקת על הכאב ואובדן החיים הבריאים. נתוני מחקרים אף מצביעים על שיעור אובדנות גבוה יחסית בקרב אנשים הסובלים מכאב כרוני. 

היום אף ידוע לכל שמחלות רבות כמו פיברומיאלגיה, קרוהן וקוליטיס, פסוריאזיס ותסמונת המעי הרגיז מושפעות באופן ישיר מלחץ מתמשך ובדרך כלל מתפרצות בעקבות לחצים נפשיים. לאור תפקידה המרכזי של הנפש בחווית הכאב, רופאים וחוקרים בתחום הכאב מדגישים את חשיבותו של הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי (CBT) בכאב כרוני. 

 לכאב כרוני CBT

CBT לכאב כרוני

הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי לסוגיו, הינו הטיפול הפסיכולוגי היחידי המומלץ על ידי האקדמיה הלאומית למדע בארה"ב, לטיפול בכאב כרוני. המלצה זו נובעת ממאות מחקרים שנערכו בתחום! 

בעוד רובנו למדנו קרוא וכתוב בבית-הספר, מעולם לא למדנו כיצד להתמודד עם כאב מתמשך. הצוות המטפל במכון הקוגניטיבי התנהגותי לטיפול בהפרעות חרדה וכאב כרוני, צבר ידע טיפולי רב בתחום הכאב. 

ב-CBT הפסיכולוג המטפל שם דגש רב תחילה על זיהוי, אבחון ומיפוי מעמיק של דפוסים מחשבתיים והתנהגותיים המשפיעים על חווית הכאב הלא-נעימה של המטופל. למשל, אנשים רבים הסובלים מכאב מתמשך נוטים לחשוב באופן חרדתי וללא הפסק על כאבם ומצבם הקשה ועל ידי כך גורמים למעשה לעליה פיזיולוגית במתח השרירים. עליה אשר מביאה בעקבותיה עליה בחוויית הכאב. במקרה זה מדובר על דפוס מחשבתי שנקרא חשיבת – יתר או חשיבה קטסטרופאלית. 

ברמה ההתנהגותית, כאב מתמשך מביא פעמים רבות לירידה בפעילות, אשר מביאה לירידה משמעותית בחוזק השרירים ובגמישות המפרקים והגידים. התדרדרות זו  מגבירה את רמת הכאב היומיומית ומקטינה את סבילותו של המטופל לכאב. לאחר השלב האבחוני, הפסיכולוג הקוגניטיבי התנהגותי יתמקד בשינוי אותם דפוסים שזוהו קודם לכן וזאת תוך שימוש בטכניקות שונות ומגוונות אשר למעשה מגדילות את 'ארגז הכלים' של המטופל ואת יכולתו לשלוט בכאב ובחייו.

הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי בסובלים מכאב כרוני אף מכיל אלמנט לימודי, באמצעותו רוכש המטופל ידע משמעותי ומדוייק לגבי מצבו ודרכי ההתמודדות המומלצים לגבי כאב כרוני. נוסף, מרבית הדגש בטיפול הינו שיפור איכות החיים של המטופל והוספת תוכן ומשמעות לחייו. כך שאחת ממטרות העל הטיפוליות הינה: חיים עשירים בתוכן ובמשמעות, עם הכאב ובלעדיו.

לסיכום, השלבים המרכזיים בטיפול כוללים:

  • אבחון וזיהוי דפוסי חשיבה והתנהגות בהקשר לכאב

  • שימוש בטכניקות ודרכי טיפול קוגניטיביים והתנהגותיים 

  • שיפור חווית השליטה בכאב

  • יציקת תוכן ומשמעות לחיי המטופל 

bottom of page