top of page

הרצאות וסדנאות

ד"ר נצח גורן, פסיכולוג, מרצה ומדען מעביר מגוון רב של סדנאות והרצאות, בעברית ובאנגלית, ברחבי הארץ והעולם. ההרצאות מותאמות לצרכים הספציפיים של קהל המאזינים. 
סטודנטים | כנסים בנושא פסיכולוגיה ובריאות הגוף והנפש | רופאים | צוות עזר ואחיות בבתי – חולים וקופות חולים | ארגונים עסקיים וממשלתיים  וחברות פרטיות | הגיל השלישי ודיור מוגן

התמודדות עם מצבי לחץ

מצבי לחץ שונים הינם חלק אינטגראלי מחיינו בעולם המערבי. לחץ כלכלי, לחץ בעמידה בזמנים, לחצים משפחתיים או לחץ שנובע ההתמודדות עם מחלה כרונית, הינן דוגמאות מועטות למצבי הלחץ הממלאים את חיינו. כל אלה גובים מחיר בכל מישורי החיים. בעוד כולנו למדנו קרוא וכתוב בבית הספר מעולם לא לימדו אותנו באופן ישיר כיצד להתמודד עם מצבי לחץ. במהלך ההרצאה הקרובה תינתן הזדמנות למשתתפים לשפר את יכולות התמודדותם עם מצביי לחץ, תוך שימוש בטכניקות פשוטות ויעילות.הסדנא תותאם למצבי לחץ מחיי היום יום על פי בקשת המשתתפים. בנוסף, באופן אינטראקטיבי, דר' גורן יסקור תיאוריות פסיכולוגיות מרכזיות בתחום וישתף את המשתתפים בניסיונו המקצועי בתחום

משך ההרצאה: 1.15

קהל יעד: כלל האוכלוסייה

לחיות כאן ועכשיו

דר, נצח גורן, פסיכולוג ומדען מנחה הרצאת מבוא בנושא Mindfulness. הבנת הקונספט של Mindfulness ושילובו בחי היום-יום מאפשרת לשפר את יכולתנו להשתחרר מדאגות העתיד או קשיי העבר, כמו גם לשפר את יכולתנו לחיות את הרגע באופן שממלא ומעשיר את חיינו וחיי הסובבים אותנו. דר' גורן יסקור היבטים תיאורטיים בתחום כמו גם ממצאים מדעים עדכניים שבחנו את השפעת היכולת להיות 'נוכח' בהווה על בריאותו הנפשית של האדם. בנוסף במהלך המפגש יינתנו למשתתפים הזדמנויות לתרגל טכניקות Mindfulness באופן ישיר.

משך ההרצאה שתי הרצאות: : 1.5 כל הרצאה

קהל יעד: כלל האוכלוסייה

לישון טוב יותר ללא כדורי שינה

מנתוני מחקרים עדכניים עולה תמונה ברורה: עם העלייה בגיל חלה ירידה באיכות השינה. בנוסף, אנשים רבים פונים 'לעזרת' כדוריי-שינה תוך עלייה הדרגתית במינון. מסתבר, שאפשר גם אחרת:

בהרצאה זו דר' נצח גורן, יסקור סוגים שונים של הפרעות שינה וייתן הזדמנות למשתתפים לבחון, להתנסות ולאמץ טכניקות התנהגותיות וקוגניטיביות לשיפור איכות השינה.

משך ההרצאה: 1.15

קהל יעד: 50+

פיתוח גישה יעילה לחיים – שימוש בעקרונות CBT

היכולת לראות את המציאות באופן חיובי ויעיל אינה מובנת מאליה. למעשה, מחקרים מראים מגמה הפוכה בעולם, עם עליה במספר המאובחנים בהפרעות דיכאון וחרדות. מצד שני, לפיתוח יכולות לזהוי מחשבות שליליות, כמו גם יירוט מחשבות אלו והעלאת מחשבות אלטרנטיביות ויעילות יותר, ישנה השפעה ישירה וחיובית על איכות חיינו.

ד"ר נצח גורן מרצה על פיתוח גישה יעילה לחיים, המתמקדת בשיפור יכולות מחשבתיות והתנהגותיות תוך שימוש בטכניקות פשוטות ויעילות המבוססות על מדע. בהרצאה ישולבו הסברים תיאורטיים ותרגולים מעשיים שיאפשרו למשתתפים להפנים את עקרונות הגישה באופן מיידי.

משך ההרצאה: 1.5

קהל יעד: כלל האוכלוסייה

התמודדות עם כאב כרוני

מחקרים מצביעים על כמות משמעותית מאד של אנשים הסובלים מכאב כרוני. לדוגמא, בארה"ב 25-30%מהאוכלוסיה סובלים מכאב כרוני. בנוסף, לכאב הכרוני השפעות רבות על חייהם של 'הכואבים': איבוד מקורות הכנסה, ירידה באיכות השינה, בדידות חברתית, הפחתת רמת הפעילות, דיכאון וחרדות הם רק חלק מאותן השפעות. במהלך ההרצאה, דר' גורן ידבר בהרחבה על נושאים אלו, כמו גם על תיאוריות פסיכולוגיות בנוגע להתמודדות עם כאב כרוני.

משך ההרצאה: 1.15

קהל יעד: כלל האוכלוסייה

הפרעות חרדה

בשנים האחרונות עולה בהתמדה מספר המטופלים, אשר פונים לעזרה בשל הופעת תסמיני מתח וחרדה ברמות שונות. תחושות אלו פוגעות באופן ניכר בתפקוד היומיומי; יוצרות מצוקה; שינוי בהרגשה וירידה באיכות החיים. על פי מחקרים עדכניים, אחד מכל חמישה אנשים יפתח במהלך חייו הפרעת חרדה כלשהי. בישראל הפרעות חרדה הינן ההפרעה הנפשית השכיחה ביותר מבחינה סטטיסטית. במהלך ההרצאה, דר' גורן ידבר בהרחבה על סוגי הפרעות החרדה השונות, תוך מתן דגש לדרכי הטיפול המבוססות על מחקרים מדעיים

משך ההרצאה: 1.15

קהל יעד: כלל האוכלוסייה

מודעות והתמודדות עם כעסים –אפשר גם אחרת

מחקרים מראים כי קבוצה גדולה באוכלוסייה סובלת מקשיים בניהול ותיעול כעסים. למצבים אלו השלכות רבות על חיי הכועסים ואלו הסובבים אותם. בעוד כעס הינה לרוב התנהגות נרכשת, דיי ברור היום כי ניתן להחליף התנהגות נלמדת באחרת. במהלך ההרצאה, ד"ר גורן פסיכולוג קוגניטיבי התנהגותי ומדען ידון בנושאים אלו תוך פירוט על מודלים פסיכולוגיים סביב ניהול כעסים ומתן דגש לכלים פרקטיים להתמודדות עם הבעיה.

משך ההרצאה: 1.5

דיכאון במאה ה-21

תחושה של עצב ודכדוך, חוסר חשק ומוטיבציה, ירידה בחשק המיני ומחשבות אובדניות. אלו הם רק חלק מהסימפטומים המאפיינים את ההפרעה הנפשית השכיחה ביותר במאה הנוכחית. תחושות אלו פוגעות באופן ניכר בתפקוד היומיומי; יוצרות מצוקה; שינוי בהרגשה וירידה באיכות החיים. במהלך ההרצאה, יסקור ד"ר גורן מידע מדעי  עדכני בנוגע לאבחון ההפרעה, שכיחותה באוכלוסיה, מודלים להבנת ההפרעה, ודרכי טיפול אפשריים.

משך ההרצאה: 1.5

קהל יעד: כלל האוכלוסייה

פליטים, עולים חדשים בעיות נפשיות והתמכרויות

במשך 63 שנות המדינה ועוד קודם לכן, ידעה מדינת ישראל גלי עליה רבים, שכללו עליות מכל קצוות תבל. רבים מהעולים אף היו פליטים, שעצם רצונם לגור בארץ ישראל גרם לאובדן זהותם, עברם ורכושם. בעוד ברעיון העלייה קיימים אלמנטים אידיאולוגיים ורוחניים, תשומת לב מועטה ניתנת למחיר הנפשי הרב הטמון בתהליך זה. במהלך ההרצאה יסקור ד "ר גורן , בעזרת מחקרים מהארץ והעולם, את המחיר הנפשי הכבד 'המשלמים' עולים חדשים ופליטים עם המעבר לארץ המובטחת.

סמים – עושים סדר

מחקרים מראים כי בשנים האחרונות חלה בארץ עליה בשימוש בסמים פסיכואקטיביים. בנוסף, ניתן היום להצביע על 'תרבות סמים' בקרב בני נוער, ובמיוחד בקרב ח'ברה צעירים לאחר השחרור מהצבא, כאשר מריחואנה, אקסטזי וLSD מקבלים את מירב תשומת הלב. בהרצאה הקרובה, ד"ר נצח גורן, פסיכולוג ומדען אשר חקר וכתב מאמרים מדעיים וספרים בתחום, יסקור את הממצאים המדעיים בתחום בנוגע להשפעותיהם של סמים אלו ויגע בהיבטים בריאותיים ודילמות אתיות ורפואיות בתחום. בנוסף, יינתן דגש להיבטים מניעתיים ופילוסופיים.

יציאה לגמלאות- התחברות לערכים

יציאה לגמלאות היא אחד השינויים המרכזיים בחיי האדם. מחקרים מראים כי מדובר בצומת מרכזית בחיים, שעשויה להוות תחילתה של צמיחה והתפתחות אישית. אולם, במקרים רבים השינויים החדים בשגרה, עם היציאה לגמלאות, והחלל הגדול שנוצר עקב הפרישה, עשויים להוות קרקע לרגשות עצב, דכדוך, חוסר בחיוניות ובחיות. תחושות אלו משפיעות פעמים רבות לא רק על הפנסיונר 'הטרי', אלא גם על בני זוגם ושאר בני המשפחה. במהלך ההרצאה, ד"ר גורן, יסקור היבטים פסיכולוגיים מגוונים המאפיינים את התקופה. בנוסף, יתורגלו טכניקות המתמקדות בהגברת המודעות וחיבור לגורמים המגבירים את תחושת העושר והמשמעות בחיים. נא להצטייד בכליי כתיבה ודפים!

מיומנויות תקשורת

המטרה המרכזית של תקשורת בין בני אדם הינה, העברת מסרים. אצל כל אחד מאתנו מסרים מועברים בצורה שונה, אולם, מחקרים מצביעים על מספר מצומצם של דפוסי תקשורת הקשורים בדרך כלל לאישיותו של האדם המתקשר, אופי המזג שלו ושפת גופו. במהלך ההרצאה/סדנא הנוכחית, יציג ד"ר גורן ויתרגל עם המשתתפים טכניקות מגוונות המשפיעות באופן חיובי על אופן העברת המסר וקבלתו בצד השני.

אורך ההרצאה: כ-שעה ורבע: קהל יעד" כלל האוכלוסייה

הפרעות אכילה

הפרעות אכילה הן הפרעות נפשיות המתבטאות באכילה בלתי-סדירה העשויה לגרום לנזקים גופניים. מחקרים קובעים כי להפרעות אכילה השפעה ניכרת על כלל תחומי החיים - החל מבעיות פיזיות-בריאותיות, רגשיות, משפחתיות ותעסוקתיות. במהלך ההרצאה, יסקור ד"ר גורן את הסוגים השונים של הפרעות אכילה, הגורמים להתפרצות ההפרעה והיבטים פסיכולוגיים ותרבותיים של הפרעות אלו.

סכיזופרניה

סכיזופרניה הינה הפרעה נפשית כרונית ומורכבת, השייכת מבחינה אבחונית לקבוצת ההפרעות הפסיכוטיות. ההפרעה הנפשית מתפרצת בדרך כלל בגיל ההתבגרות ומשפיעה באופן ניכר על תפקודם של החולים ועל יכולתם לקחת חלק בתהליכים מרכזיים בחיי החברה ומאפייניה התרבותיים. במהלך ההרצאה יסקור ד"ר גורן את מאפייני ההפרעה ותסמיניה, תוך מתן דגש לסוגיה השונים של ההפרעה, ולאלמנטים טיפוליים, חברתיים ושיקומיים.

הפרעות סומאטיות ומחלות מדומות: כיצד הנפש משפיעה על הגוף

הפרעות סומאטיות כוללות כר נרחב של הפרעות, אשר המכנה המשותף שלהן הינו: תסמינים גופניים, כגון כאבים או בעיות במערכת העיכול, אשר אין להם הסבר פיזיולוגי או רפואי מובהק. המונח סומאטי מתייחס לביטוי הגופני של הפרעות נפשיות. אנשים הסובלים מהפרעות אלו, 'מבקרים' פעמים רבות אצל רופא המשפחה ורופאים מקצועיים ואף לעיתים מטופלים רפואית ללא כל הצדקה (תרופות וניתוחים). במהלך ההרצאה, יסקור ד"ר מידע מדעי עדכני בנוגע לאבחון ההפרעות, שכיחותן באוכלוסיה, מודלים להבנתן, ודרכי טיפול אפשריים.

משך ההרצאה: 1.5

קהל יעד: כלל האוכלוסייה

חשיפה לטראומה ותגובה פוסט – טראומטית

תגובה פוסט-טראומטית היא תגובה נפשית-חרדתית הנובעת ומתפתחת לאחר חוויית אירוע טראומטי. הנחשפים לאירוע טראומטי עשויים להגיב בתחושות של פחד וחוסר אונים. מחקרים מראים כי 8% מכלל האוכלוסיה עשויים לחוות תגובה או הפרעה פוסט-טראומטית. בעוד בעבר תגובה או הפרעה זו יוחסה ואובחנה בעיקר אצל לוחמים (ועל כן נקראה 'הלם-קרב), כיום דיי ברור שחשיפה לספקטרום רחב של אירועים, כגון: תאונת דרכים קלה, אונס ואף היחשפות לאסונות טבע כמו אירוע השריפה המצער בכרמל עשויה לעורר תגובה פוסט- טראומטית. במהלך ההרצאה ד"ר גורן יסקור היבטים תיאורטיים-מדעיים של התגובה הפוסט-טראומטית ואף יציג תיאור מקרה ושיטות טיפול רלבנטיות.

משך ההרצאה: 1.15

קהל יעד: כלל האוכלוסייה

מריחואנה רפואית – יתרונות, חסרונות ודילמות

בשנים האחרונות אנו נחשפים יותר ויותר בתקשורת למושג חדש: המריחואנה הרפואית. בעוד בעבר סם זה נחשב כסם פסיכו אקטיבי והזייתי האסור לשימוש, לאחרונה, אושר הסם לשימוש במקרים רבים ע"י משרד הבריאות. השימוש בסם באופן חוקי מעלה שאלות רבות: יעיל או לא יעיל? ממכר או לא? מהן ההשפעות הרפואיות של המריחואנה הרפואית, ומהם הסיכונים? בנוסף במהלך ההרצאה ידון ד"ר גורן באספקטים אתיים ומשפטיים ובמדיניות משרד הבריאות בשימוש במריחואנה הרפואית.

משך ההרצאה: 1.15

תקשורת עם ילדים על נושאים רגישים

בעולם המערבי, ילדנו חשופים מגיל צעיר מאד לנושאים רגישים 'ומסוכנים', אשר כולנו היינו מעדיפים שלא יחשפו אליהם. חשיפה זו, נעשית לרוב באופן לא מבוקר, כאשר פעמים רבות מדובר אף במידע לא אמין ומוטעה (באמצעות האינטרנט או חברים). הורים נרתעים לעיתים לפתוח בשיחה על נושאים רגישים אלו עם ילדיהם, וכשעושים זאת, נתקלים באי-שתוף פעולה מצד הילד/ה. בהרצאה זו, ישים ד"ר גורן דגש על כלים וטכניקות שמטרתם הגברת היכולת מצד ההורים לתקשר עם ילדיהם על נושאים רגישים.

אורך ההרצאה: כ-1.15

מסע מרתק בעקבות התפקודים הנוירופסיכולוגיים של המח 

תחום הנוירופסיכולוגיה הינו תחום ידע מדעי העוסק בניסיון להבין כיצד מבנה המוח ותפקודיו השונים קשורים לתהליכים פסיכולוגיים ספציפיים. במהלך העשורים האחרונים נצבר ידע מחקרי מרתק בתחום אשר הביא להתפתחויות מרשימות מבחינה מחקרית, קלינית וטיפולית. במהלך המפגש יסקור ד"ר גורן את ההיסטוריה ההתפתחותית של הנוירופסיכולוגיה תוך התייחסות ליישומים אבחוניים/טיפוליים.

 
על הפרעות נפשיות 'מוזרות' ומרתקות

תחום מחלות הנפש כולל טווח רכב של הפרעות נפשיות. בעוד במהלך חיינו נתקלנו פעמים רבות במושגים כגון, דיכאון, חרדה וסכיזופרניה, אנשים רבים סובלים מהפרעות נפשיות פחות מוכרות אשר בהחלט בעני האדם 'הנורמלי' יתפסו 'כמוזרות' ומרתקות כאחד. ד"ר נצח גורן, פסיכולוג ומדען יסקור במהלך שתי ההרצאות הבאות את 'המיטב שבמיטב' מבחינת 'ספקטרום ההפרעות הנפשיות 'המוזרות'.

אבלות ואובדן: אבל 'בריא' ואבל 'פתולוגי' 

אבל הינו תהליך הכולל מרכיבים פסיכולוגיים ופיזיולוגיים, אשר באים  לידי ביטוי, כאשר הפרט חווה אובדן או פרידה כלשהי. בעוד באופן אוטומטי אנו נוטים לשייך אבלות למוות, ידוע כיום, כי תהליך האבלות מתקשר גם לאובדן בהיבט החברתי, פרידה מבן זוג או אובדן בהיבט התעסוקתי (אובדן עבודה) והרפואי (התמודדות עם חולי). במהלך ההרצאה יסקור ד"ר גורן תהליכים וממצאים מחקריים המתקשרים לאבלות, כמו גם דרכי פעולה יעילות העשויות להקל את התהליך הקשה והמייגע.

 

יצירתיות ונפש האדם 

במהלך השנים האחרונות מחקרים רבים ניסו להצביע, ולענות על השאלה, האם קיים קשר בין מחלות נפשיות ויצירתיות? או, האם זרע היצירתיות עשוי לנבוט ולצמוח טוב יותר בקרב אנשים הסובלים מבעיות נפשיות (למשל, ואן גוך). במהלך ההרצאה יתייחס ד"ר גורן וידון בהרחבה בנושא זה, תוך הדגשת ממצאים מחקריים והתייחסות לדמויות מפורסמות מתחום האומנות.

 

סקסולוגיה והפרעות בתפקוד המיני | היבטים פסיכולוגיים 

בשנים האחרונות אנו נחשפים יותר ויותר למידע  כתוב, פרסומות וסרטים בנוגע לקשיים בתפקוד המיני. בעוד ידוע כי בחלק מההפרעות קיים רכיב פיזיולוגי, ממצאי מחקרים מצביעים גם על השפעתם הברורה של רכיבים פסיכולוגיים המשפיעים על התפקוד המיני. במהלך ההרצאה, יסקור ד"ר גורן את הנושא, תוך מתן התייחסות לגורמים הנפשיים והפיזיולוגיים המביאים לקשיים בתפקוד המיני ולאינטראקציה ביניהם.

אלצהיימר ודמנציה 

עם העלייה בתוחלת החיים, קיימת עליה משמעותית בשכיחותם של מחלות כרוניות וביניהן,  מחלות 'השכחה': אלצהיימר ודמנציה, המאופיינות בירידה קוגניטיבית. פגיעה בזיכרון וירידה כללית בתפקודים קוגניטיביים. במהלך ההרצאה יסקרו תיאוריות הקשורות להתפתחות המחלות, תסמיני המחלות כמו גם ממצאים מחקריים וטיפולים רפואיים ונפשיים האופייניים לשלבים השונים של המחלה.

 
דמיון, דמיון מודרך ושימוש בדמיון ככלי לפתרון בעיות 

היכולות לדמיין ולחשוב באופן מופשט מבדילים ככל הנראה  בין האדם לחיה. אכן, משחר ההיסטוריה עושה האדם שימוש במיומנויות הדמיון והפנטזיה, וזאת על מנת, ליעל את תפקודו או במקרה הגרוע, ובאופן בלתי מודע, לפגוע בתפקודו. במהלך ההרצאה יתמקד ד"ר גורן, בתיאוריות פסיכולוגיות ובתפקודי המוח הקשורים לדמיון, וביישומים טיפוליים פרקטיים העשויים להועיל לכל אחד ואחד מאתנו בפתרון בעיות משגרת יומנו. במהלך ההרצאה יתורגלו טכניקות דמיון מודרך.

הערכה עצמית - התמקדות בבניה 

הערכה עצמית מתייחסת לאופן שבו האדם מעריך את עצמו, או הרושם או חוות  הדעת שיש לאדם על עצמו. הערכתו העצמית של אדם נבנית ומעצבת במשך שנים ומושפעת בן השאר, מחוויות חיים, תכונות אישיותו וכישוריו של הפרט. הרצאה זו, תתמקד בהבנת הקונספט המורכב של ההערכה העצמית, ובטכניקות יישומיות לשיפורה.

bottom of page