top of page

מה זה CBT 

טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT הינו גישה פסיכולוגית טיפולית קצרת-טווח המיועדת לאנשים הסובלים מבעיות ספציפיות כגון: התקפי חרדה, חרדת בחינות, פוביות (נהיגה, גבהים, פחד מהימצאות במקומות סגורים, מעליות, טיסה, זריקות, מחטים ועוד), פוסט טראומה, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית, דיכאון, היפוכונדריה, התקפי זעם וניהול כעסים, התמודדות עם מחלות כרוניות, כאב כרוני וגמילה מסמים ואלכוהול. 

בעוד אצל רבים, טיפול פסיכולוגי מתקשר לתהליך ארוך -טווח, איטי, יקר ולעיתים אף מייגע, הגישה הקוגניטיבית התנהגותית המכונה CBT מציעה אלטרנטיבה קצרה יותר ויעילה. בהשוואה לגישות טיפוליות אחרות, CBT מביא לירידה חדה בסימפטומים תוך זמן קצר יחסית, וכך לשיפור משמעותי באיכות החיים!

הגישה מדגישה את חשיבות תפקידה של המחשבה, והשפעתה על הרגש וההתנהגות. על פי הגישה, קשיים והפרעות נפשיות כגון חרדות ודיכאון נובעים מדפוסי חשיבה לא הגיוניים ולא יעילים היוצרים פרשנות מוטעית ואף לעיתים מעוותת לגבי המציאות. על כן, שינוי חיובי מתחיל קודם כל בשנוי מחשבתי!

CBT למה כדאי לי
למה כדאי לי CBT
מהלך טיפול קוגניטיבי-התנהגותי
טיפול מבוסס-מדע  

בניגוד לגישות טיפוליות רבות, CBT הינו טיפול מבוסס מדע. מחקרים מצאו כי CBT הינו הטיפול היעיל ביותר במקרה של הפרעות חרדה, כגון חרדה חברתית, הפרעת פאניקה, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD), הפרעה פוסט טראומטית פוביות ופחדים (פחד טיסה, פחד נהיגה וכד'), דיכאון, כאב כרוני, שיפור הביטחון העצמי, ניהול ותיעול כעסים, גמילה מסמים, הפרעות ובעיות שינה ובטיפול באנשים הסובלים ממחלות פיסיות (כגון מחלות לב, פיברומיאלגיה, סרטן ועוד).
 

טיפול קצר-טווח

 CBT הינו טיפול קצר טווח וברוב המקרים נמשך לא יותר משלושה חודשים
 

התמקדות בהווה

בשונה מרוב הגישות הטיפוליות המתמקדות בתקופת ילדותו של המטופל, ההתמקדות הטיפולית במהלך CBT הינה בהווה ובעתיד ועל כן הטיפול מקושר לבעיות ולקשיים הרלבנטיים בחיי היום-יום של המטופל.

טיפול ממוקד פתרונות

 ב-CBT תחילה ממפה הפסיכולוג את הקשיים עימם מתמודד המטופל. אולם במרבית המפגשים מתמקד הטיפול במציאת פתרונות מעשיים המקלים את התמודדות המטופל עם קשייו, ומביאים להתגברות עליהם ולשנוי הנדרש.

עבודת צוות 

בשונה מגישות טיפוליות בהן המטפל ממעט להגיב ולדבר, ב-CBT הפסיכולוג והמטופל, עובדים יחדיו כצוות בעת התהליך הטיפולי. העבודה המשותפת מחזקת את הקשר בין המטופל והמטפל ומשפיעה על תוצאות הטיפול.
 

מטלות בין-פגישות

 אחד הגורמים המשמעותיים ביותר המהווים אינדיקציה להצלחת הטיפול, הינו יכולתו של המטופל להכליל את ההצלחות הטיפוליות המתרחשות בחדר הטיפולים, לסביבתו הטבעית. CBT מאפשר הכללה על ידיי שני גורמים: תרגול בין מפגשים  של מטלות הניתנות על ידי המטפל, ועל פי הצורך. מפגשים טיפוליים מחוץ לקליניקה. לדוגמא, במקרה של פחד מנהיגה (פוביית נהיגה), יתרגל המטופל ביחד עם הפסיכולוג ובהמשך לבדו, נהיגה במצבים שונים (כביש מהיר, כביש עירוני וכד') ובאופן הדרגתי (מהקל אל הקשה).
 

הקניית טכניקות וכלים פרקטיים להתמודדות עם מצבים בעייתיים

בעוד רובנו למדנו קרוא וכתוב, מעולם לא למדנו כיצד להתמודד עם כאבים כרוניים (לדוגמא כאבי-גב או פיברומיאלגיה) או חרדות. אחת ממטרות העל של CBT הינה לייעל את דרכי ההתמודדות של המטופל, וזאת ע"י הקנייה ולימוד של טכניקות המקלות על התמודדותו, תוך שילוב של טכניקות התנהגותיות, כמו למשל טכניקות להורדת רמת הכאב, שיפור השינה ושיפור מצב הרוח, וטכניקות קוגניטיביות המתמקדות בשנוי מחשבתי  ואימוץ דפוסי מחשבה יעילים יותר.  
 

חשיבה אמפירית והגיונית 

פעמים רבות התנהגותנו מושתתת על אמונות ודרכי מחשבה אשר אינן מבוססות על הגיון בריא או עובדות. ב-CBT עוזר הפסיכולוג למטופל לאמץ ולהיצמד לדרכי מחשבה הגיוניות יותר ובריאות  יותר המקלות על סבלו.

מהלך טיפול קוגניטיבי-התנהגותי

בעת הטיפול, לומד המטופל להגביר את מודעותו ולזהות את המחשבות/הפרשנויות המביאות לתגובות רגשיות עזות כגון חרדה, כעס או עצבות. במהלך הטיפול מבין ומפנים המטופל שאותן מחשבות אוטומטיות שליליות משפיעות על  אופן הסתכלותו על המציאות וגורמות לשנויים שליליים ברגשותיו ואופן התנהגותו.

 המטופל לומד כי המחשבה אינה משקפת תמיד את המציאות ועל כן אין לקבל את מחשבותינו  כאמת היחידה,
uבסיוע הפסיכולוג המטפל, הוא לומד כיצד ניתן לבחון ולשנות דפוסי מחשבה לא רצויים או מזיקים בדפוסי מחשבה רצויים, הגיוניים וחיוביים יותר.
כיום, נראה כי מרבית הרופאים יפנו את מטופליהם ל - CBT וזאת מתוך הבנה כי מדובר בטיפול היעיל ביותר, הזול ביותר והקצר ביותר מבין הטיפולים הפסיכולוגיים המוכרים. 

bottom of page